Nakon 20 godina karijere i 13 studijskih albuma, nove pjesme i aktualni nastupi Tomislava Golubana jednako pršte energijom, strašću, humorom i nadasve urnebesnom svirkom. Od male usne harmonike i lokalnih nastupa, tijekom godina je isklesao grandiozni spomenik tom instrumentu u kojeg je čudesno i uporno dahtao na nekoliko kontinenata, desetke država i festivala, stotine koncerata i stotine tisuća kilometara. Na blues terenu, Goluban je s jedne strane opasan i promišljen umjetnik, a s druge pak nježan i zavodljiv glazbenik. Generalno gledano, on je opasna i sveprisutna ptica grabljivica kamuflirana u perje malog goluba.
„Express Connection“ je njegov 12-ti album koji je objavila američka etiketa „Blue Heart Records“ u travnju 2021. 14 tjedana je proveo na listi TOP 50 Blues albuma gdje je ostvario 5. poziciju kao najbolji plasman. Za taj je album primio brončano odličje „Global Music Awards 2021“ u kategoriji instrumentala.

…….

S usnom harmonikom, koju svira već duže od dvadeset godina, Goluban se lako uklopio među američke blues mahere, odnosno svojim easy going pristupom omogućio da ga prihvate kao svojeg… Simbiozi njegove usne harmonike i instrumenata američkih kolega, ako vam je pri duši tipičan električni čikaški blues, nema se mnogo toga prigovoriti.
JUTARNJI LIST, Aleksandar Dragaš, 2019.

INSPIRACIJA

Tomislav Goluban je svirač usne harmonike i skladatelj iz Zaboka koji na zanimljiv način spaja blues i hrvatsku tradicionalnu glazbu. Njegove pjesme i nastupi pršte energijom, strašću, humorom i nadasve urnebesnom svirkom. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 2001., ali se ipak odlučio baviti glazbom. Usnu harmoniku je počeo svirati 1997., inspiriran starim majstorima bluesa, a član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika je postao kao skladatelj popularne glazbe 2016.

HOMEGROWN – WORLD RECOGNIZED

Od početka svoje muzičke karijere do danas, Tomislav Goluban dokazuje svoju virtuoznost, uvodi razne muzičke inovacije, sarađuje s brojnim umjetnicima, osvaja nagrade i priznanja, educira mlade te kruni svoju diskografiju albumima iz same kolijevke bluesa – Chicaga i Memphisa… Malo je reći da je Tomislav odličan u ovome što radi. Tomislav je fenomen bluesa koji se, bar na ovim prostorima, rodi jednom u “sto godina“. Taj njegov uspjeh, narano, nije došao sam po sebi. Trebalo je prvo dobro odabrati svoj interes i raditi, i raditi, i… kako bi se došlo do stadija umijeća koje danas definiše ovog velikog umjetnika. BARIKADA, Dragutin Matošević, 2020.
Osvojio je 5 Diskografskih nagrada Porin i 3 nagrade Status Hrvatske glazbene unije, nastupao u više od 20 različitih zemalja i 2 kontinenta (Europa i SAD), osvojio 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u sviranju usne harmonike u Njemačkoj 2005. i postao indosant usnih harmonika Hohner.

EDUKACIJA I OSTALE AKTIVNOSTI

RUKSAK (PUN) KULTURE

Aktivan je u obrazovanju mladih pa tako u sklopu programa “Ruksak (pun) kulture”, kojeg provodi u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RH, svoj autorski program “Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe” predstavlja diljem Lijepe naše. Vanjski je suradnik Hrvatske radio televizije gdje uređuje dvije emisije na Prvom programu Hrvatskog radija. Pokretač je i organizator Zagorje Blues Etno festivala, glazbene manifestacije koja se svake godine održava u Zaboku i diljem Krapinsko-zagorske županije. Bio je prvi hrvatski predstavnik na International Blues Challenge-u u Memphisu (SAD), jedan je od osnivača te prvi predsjednik (2010.-2012.) udruge Hrvatske blues snage (HBS).

CONNECTIONS AND ENDORSEMENTS

The sole Croatian endorsee of the world’s finest and most famous harmonica manufacturer “Hohner”

One of the founders and the first president of the “Croatian Blues Forces” association which has since become the recipient of The Keeping The Blues Alive award given by The Blues Foundation based in Memphis (TN / USA)

Temeljna je značajka izvođenja Tomislava Golubana repertoar sastavljen isključivo od skladbi koje sam potpisuje, a koje kao i zagorske narodne originale manje-više sve uklapa u stilske okvire bluesa, pri čemu ima potpunu podršku svih suradnika, koji također tom specifičnom glazbenom fenomenu pokazuju veliku stilsku privrženost… VIJENAC, Mladen Mazur, 08.10.2020.

…nastavit će se!

© 2021 Tomislav Goluban.