Gdje se nalazite: Početna Diskografija Brzi vlak

Brzi vlak

TOMISLAV GOLUBAN & LITTLE PIGEON'S FORHILL BLUES
SINGL: BRZI VLAK (Aquarius Records / Spona 2008)

Nakon dva atraktivna reizdanja, albuma Mr.B. (Aquarius Records / Spona, 2007) i nedavno objavljenog i promoviranog albuma Pigeon`s Flight (Aquarius Records / Spona, 2008), Tomislav Goluban i njegovi Little Pigeon's ForHill Blues imaju potpuno novo izdanje. Riječ je o maxi singlu Brzi vlak koji usmjerava Golubanovu prugu u malo drugačijem, novom smjeru gdje se njegov zagorski delta blues spaja s novim glazbenim elementima koji mu otvaraju novo slušateljstvo. Uz starog suradnika Ivicu Kostelića, ovoga je puta tu i Miroslav Evačić koji singlu daje upečatljivu etno intonaciju. Maxi singl Brzi vlak najavljuje za proljeće 2009. Golubanov treći studijski album, a sadrži tri nove, posebno za radio producirane pjesme: Brzi vlak, Išel budem… Žveglica i Jambalaya.

Naslovna skladba Brzi vlak nastala je u suradnji s proslavljenim hrvatskim skijašem i bluzerom Ivicom Kostelićem. U njoj Ivica pjeva i svira akustičnu gitaru, a posebno je zanimljivo da je zajedno sa zagorskim tekstopiscem Zvonkom Kudelićem – Žunom napisao i tekst ove skladbe. Kostur pjesme stvoren je tijekom druženja i jam-sessiona Kostelića i Golubana tijekom zadnjih par godina, a sama je ideja nastala jednog sunčanog popodneva u parku u Velikoj Mlaki uz gitaru i usnu harmoniku kada je Kostelić smislio refren songa. Glazbu je Goluban dodao tek godinu dana kasnije, nakon čega je tekst dovršio Žuna inspiriran atraktivnom Kostelićevom životnom pričom. Iako suradnja Goluban-Kostelić traje već godinama, tek je sada s visinskim pripremama za treći album konačno utjelovljena u ovoj autorsko-biografskoj pjesmi.

            Kompozicija Išel budem... Žveglica obrada je tradicionalne zagorske pjesme “Išel budem v kleticu”. Snimljena je u minimalističkoj, usna harmonika – piano – tamburica, varijanti s Nikolom Santrom u ulozi pjevača i pijanista te proslavljenim etno glazbenikom Miroslavom Evačićem na tamburi. Barski piano i prepoznatljive, pomalo skrivene bravure na tamburi, dali su poseban pečat ovoj skladbi u kojoj Goluban predstavlja jedan sasvim novi zvuk i koja je ozbiljan odmak od obrazac na koji smo navikli s prethodnih LPFB albuma. 

Da se dosadašnji slušatelji Little Pigeon`s zvuka ne bi prestrašili, treća je skladba obrada dobro znane melodije Hanka WIlliamsa Jambalaya na prepoznatljivi ForHill način, no i ona obiluje novim instrumentima te pomalo otkačeno-hrabrim “ne znaš `ko pije `ko plača” aranžmanom. Kako je veselo i čudno viđenje starih country i blues napjeva ono po čemu su, između ostalog, LPFB osvojili uši slobodoumnijih slušatelja – Jambalaya je pjesma upravo na tom tragu.  

Uz već spomenute, na singlu Brzi vlak svirali su i Krunoslav Dobričević (gitara), Nikola Herceg (bas), Vjekoslav Magdalenić (hammond, def, harmonika), Ivica Vrdoljak (doboš), Vlado Profeta (saksofon), Robert Mihovilić (truba) te Martina Rubil i Ana Mikulec (prateći vokali).