Gdje se nalazite: Početna Članci

Članci

Gambler's Blues - premijera spota
14.01.2015

Premijeru video spota "Gambler's Blues" pogledajte sutra (15.01.) na CMC televiziji oko 19h te na portalu Večernji.hr.

Blow Junkie slušajte i na Deezeru:
22.12.2014

Blow Junkie slušajte i na Deezeru

Novi album 'Blow Junkie' od danas u prodaji
22.12.2014

TOMISLAV GOLUBAN

 

+ Novi album 'Blow Junkie' od danas u prodaji! + 

Novi album vrsnog glazbenika Tomislava Golubana danas je ugledao svijetlo dana, a u njegovom slučaju stvaranja albuma, nikad se ne zna s čime će vas pogoditi. U njegovoj diskografiji nalazimo delta i country blues, zydeco, rock'n'roll i ethno (world) glazbu. Snimke variraju od sirovog delta blues zvuka do bogate instrumentalne orkestracije za 20 glazbenika. 

Album 'Blow Junkie', njegov šesti studijski uradak, ne podsjeća niti zvukom niti sadržajem na njegove prethodnike. Sastavljen je od energičnog bluesa s autorskim pjesama. Odsviran je u nekoliko sati studijskog snimanja u klasičnoj električnoj formaciji bas, gitara, bubnjevi i usna harmonika. Goluban se pojavljuje kao autor engleskih tekstova punih metafora i blues slenga, a cijeli album otpjevan je na engleskom jeziku. 

'Blow Junkie' najavljen je nedavno pjesmom „Gambler's Blues“, koju još jednom možete poslušati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=vH2veLTlkvY 

Poveznica, konstanta njegove karijere je usna harmonika koja postaje zrelija, moćnija, jasnija i definitivno originalna. 

Na novom albumu, uz Golubana, sudjeluju Lovro Šicel (gitara, cigar box, prateći vokal), Aleksandar Vešić (bas gitara) i  Igor Vugrek (bubnjevi), a album je producirao Dragutin Smokrović "Smokva"

Pred sami izlazak albuma, poznati američki blues časopis, Blues Festival Guide, imao je čast među prvima poslušati 'Blow Junkie', te mu prvi dodijeliti svoju ocjenu. Inače, BFG objedinjuje ponudu najvećih svjetskih blues festivala i donosi aktualne vijesti iz svijeta blues glazbe. Donosimo njihovu reakciju na novi album Tomislava Golubana:

'Croatia’s Tomislav Goluban is a true student of traditional American blues and rock. He deserves an “A” for “Blow Junkie.” It’s upbeat, clever and funny. It will put a smile on your face and tap in your toes. Creative take on “Messin’ with the Kid.” “Blow Junkie” is a nonstop party. I keep wondering when Tomi will come up for air!' - Tim Parsons, Blues Festival Guide (2014)

A i sam glazbenik nam ostavlja svoj dojam ne samo na ovaj izniman osvrt, već govori i o tome što očekuje od svog 6. nosača zvuka:

'Tijekom svoje glazbene karijere naprosto sam "jeo" informacije koje je servirao BFG, divio se glazbenicima koji su sadržajno bili zastupljeni i puno učio. Pošto je "Blow Junkie" direktno naslonjen na blues tradiciju, bojao sam se kako će biti prihvaćen u domovini bluesa. Dvosjekli mač, rekli bi neki. Slična situacija kao da stranci pokušavaju pjevati na kajkavskom narječju. Ja bi odmah prepoznao "falš":) Uglavnom, ako se dopalo stručnjacima BFG-a, kvaliteta snimljenog materijala je neupitna. Pitanje osobnih simpatija i glazbenog ukusa prepuštam Vama - potencijalnim konzumentima moje glazbe. Voli Vas TG'

 TRACK LISTING: 

1.       HARP ROCKIN' – (T. Goluban)

2.       BLOW JUNKIE BOOGIE – (T.Goluban / R.L. Johnson)

3.       ELECTRIC LIGHTS – (T.Goluban / R.L. Johnson)

4.       GAMBLER'S BLUES – (T.Goluban)

5.       ON THE ROOF – (T.Goluban)

6.       BLUES FOR MOTHER EARTH  –  (T. Goluban)

7.       BOOGIE 44 – (T. Goluban)

8.       DRIVIN' & RIDIN' –  (T. Goluban)

9.       FORHILL'S BOOGIE – (T. Goluban)

10.   TWO ROCKETS – (T. Goluban)

11.   UNTIL THE MORNING COMES – (T. Goluban)

12.   FREEDOM KING – (T. Goluban)

13.   MESSIN’ WITH THE KID – (M. London)

14.   SPEEDIN' TRAIN – (T. Goluban / Z. Kudelić, I. Kostelić, R.L. Johnson)

15.   BLOW JUNKIE - (T. Goluban / R.L. Johnson)

16.   SPRINGTIME FEVER – (T. Goluban)

Cijeli album 'Blow Junkie' možete preslušati na sljedećem linku:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLyGdteCC-SpMk0EC-V-xFU7GDhC_gS1LN

Tomislava Golubana možete pratiti na Facebooku i na http://www.goluban.com/

Singl "Gambler's Blues" kao najava novog albuma!
08.12.2014

Nakon albuma „Med bregi“, svirač usne harmonike, Tomislav Goluban, nastavlja dalje.  No, ovog puta, u ponešto drugačijem blues stilu. S novim albumom, čije izdanje samo što nije ugledalo svjetlo dana, Tomislav se vraća korijenima, dobroj staroj blues-rock svirci, ogoljenoj na tri instrumenta (gitara, bas i bubanj) kako bi siroviji i nešto jednostavniji zvuk pokazao da se u njemu može itekako uživati! Na albumu koji će nositi naziv Blow Junkie, usna harmonika igra vodeću ulogu, a kompletan album odaje dojam stare bluzerske mantre 'manje je više'.
Prije samog izlaska ovog blues-rock nosača zvuka, prvi singl uvodi nas u blues priču koja nas čeka na Blow Junkie-u. Pjesma se zove „Gambler's Blues“, a glazbu i tekst potpisuje Tomislav Goluban.
Poslušati je možete na LINKU.
Album će sadržavati 16 pjesama od čega je 11 autorskih na engleskom jeziku, 4 instrumentala i jedna obrada. Produkciju potpisuje Dragutin Smokrović "Smokva".

TEKST PJESME:  
Baby you are a thrill, you are danger, just like a gamblin' game 
Throw the dice, on and off, never get what I want
Play on red, or play on black, risk is always just the same
Sometimes I win, sometimes I lose
Playing my hand, got those gambler's blues 

Queen of hearts, ace of spade, you never place your bets on me 
But I'm still trying, to spin around, this fortune wheel
Just like a rounder, cold as ice, with a rambling on my mind
Sometimes I win, sometimes I lose
Playing my hand, got those gambler's blues

Edukacija - OŠ MAHIČNO
20.11.2014

OŠ MAHIČNO

Ruksak pun kulture - Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe

Ministarstvo kulture RH

NOVI SPOT za pjesmu Jedna pura, dva pandura
03.07.2014

Porinom nagrađeni album hrvatskog bluesera Tomislava Golubana, "Med bregi" sniman je u duhu etno izričaja. Zagorski blues ovdje vraća tradicijsku glazbu u prvi plan, bok uz bok nekom novom, modernijem i suvremenijem ozračju. U suradnji s Tamarom Obrovac, kantautoricom, skladateljicom, flautisticom i pjevačicom koja je stvorila svoj osebujan i prepoznatljiv glazbeni stil, nastale su dvije skladbe na tom albumu: naslovna „Med bregi“  i „Jedna pura, dva pandura“, za koju je upravo objavljen video spot.

“Mislim da zagorski blues i istarski jazz idu dosta dobro skupa, a postoje velike sličnosti  u mentalitetu. Stoga sam se radeći s Tomislavom osjećala kao doma. On je izvrstan glazbenik, njegov amalgam između etničke glazbe i bluesa je odlično napravljen, a pjesme su mi iz prve sjele. Bilo mi je bilo veliko zadovoljstvo surađivati s njim, a rodilo se i međuregionalno prijateljstvo”  - osvrće se na suradnju Tamara Obrovac.

Antologijska zagorska brojalica, širem slušateljstvu poznata iz filmskog remek-djela "Breza" iz 1967., asocira nas na vremena kad je svakodnevnica tekla sporije, kad su po zagorskim bregima plugove vukli volovi, po dvorištima šetale purice,  a stanovnici radili na zemlji sve dok im ne bi otkucala smrtna ura. I krug života nastavljao se dalje, uz poneku simpatičnu pjesmu koja bi olakšala teške dane. Smrt kao sastavni dio života u ovoj pjesmi nije ništa tragično, a kroz spot u retro štihu, pomalo mračnog ali vedrog tona i zafrkantske atmosfere, odražava duh zaigranih i osebujnih glazbenika kao što su Tamara Obrovac i Tomislav Goluban.

Režiju spota potpisuje Silvio Lončarić koji je video snimio u prostorima Studentskog centra u Zagrebu.

'Nije slučajno da smo ovaj album otvorili pjesmom Med bregi, a evo i zatvaramo njegovu promociju sa Jedna pura, dva pandura. Na obje pjesme gostovala je Tamara Obrovac. Uz nju pored sebe i vi izvučete svoj maksimum, rekao bih i više od toga, a njezino strpljenje, profesionalizam i ljudska toplina stvarno su fascinantni.  Sreća je ove vrline pronaći u suradnicima, a ona je zasigurno jedna od onih s kojima poželite surađivati do kraja života. Čak sam izrazio želju da joj budem rob na određeno vrijeme. Ponudio sam joj pomoć oko fizičkih poslova u njenom kućanstvu, samo da što više naučim od nje u profesionalnom smislu, jer je jednostavno neponovljiva'  - Tomislav nije krio svoje oduševljenje Tamarinom karizmom.

Novi studijski album stiže na jesen
24.06.2014

Najava novog studijskog albuma u lipanjskom izdanju Playboya

Ruksak (pun) kulture
21.05.2014

Osnovnu školu Katarine Zrinske u Mečenčanima pohađa 53 učenika od petog do osmog razreda i svi su sudjelovali u glazbeno – umjetničkom programu Usna harmonika i korijeni suvremene glazbe.
Više informacija na stranicama Ministarstva kulture.