Gdje se nalazite: Početna Članci

Članci

Velvet Space Love - SoundGuardian
15.05.2018

Recenzija
SoundGuardian
by Mladen Lončar Mike

Novi album VELVET SPACE LOVE
15.05.2018

Instrumentalnim albumom "Velvet Space Love", Tomislav Goluban i Toni Starešinić spajaju blues i elektroniku. U autorskim pjesmama, od kojih je tri remiksirao Damjan Blažun, kombiniraju mnoge glazbene stilove. Projekt "Velvet Space Love" otkriva viziju glazbe koju žive Goluban i Starešinić. U potpunoj suprotnosti mainstreamu, obojica suvereno vladaju ''svojim'' glazbenim područjima, nesputano šireći vidike. Tomislav Goluban i Toni Starešinić vješto izmjenjuju  stilove, eklekticizmom bogata pretapanja ambijentalne, na trenutke, psihodelične fuzije bluesa s elektronikom, jazzom, soulom i rockom, koji slušatelju pružaju novo iskustvo i putovanje u neku novu glazbenu dimenziju.

Tomislav Goluban  vođa je vlastitog benda, svirač usne harmonike i skladatelj iz Hrvatskog zagorja. Karijeru je posvetio blues izričaju, a nastupao je u 20-ak različitih zemalja Europe te u Americi. Ovo je njegov 9. studijski album.Toni Starešinić višestruko je nagrađivan glazbenik, osnivač sastava Mangroove i Chui.  Originalan, produktivan i svestran umjetnik, vješt u eksperimentiranju i improvizaciji, bavi se najviše jazz-glazbom koju spaja s elektronikom, rockom, funkom, soulom i hip-hopom.
 
1. ZERO GRAVITY   
2. SPACE DRIVE   
3. MY JUPITER MISTRESS   
4. HYPERSLEEP DREAM   
5. 10_9_3   
6. THE BUSIEST WOMAN I'VE EVER LOVED
7. TSMK   
8. TILL THE END OF SPACE AND TIME   
9. ZERO GRAVITY REMIX   
10. SPACE DRIVE REMIX   
11. TSMK REMIX       
12. MAN WITH A HARMONICA
------------------------------------------------------------------------------------------------
AUTORI:
#1, #6, #9, #11: T. Goluban (Spona)
#2, #4, #5, #7, #8, #10: T. Goluban & T. Starešinić (Spona)
#3: T. Starešinić (Spona)
#12: E. Morricone (Sony/Atv Harmony)

GLAZBENICI:
Tomislav Goluban: usne harmonike
Toni Starešinić: klavijature Dave Smith Mopho x4, Korg SV1 electric piano, Micro Korg synthesizer / vocoder, Kaoss Pad 3
+ gosti: Vlado Simcich Vava: gitara, Josipa Lončar: vokalize, Nebojša Buhin: akustična gitara, Robert Bašić: električna gitara, Igor Vugrek: bubnjevi, Damjan Grbac: kontrabas, Mike Sponza: električna gitara, Zvonimir Bajević: truba, Robert Polgar: saksofon, Mario Šincek : trombon


 

ČRV I PLANJKA - novi videospot
04.05.2018

U zagorsko-bluzerskom stilu, Tomislav Goluban je izbacio jednostavan ali efektan zafrkantski videospot. Riječ je o videu za pjesmu "Črv i planjka", na kojoj kao vodeći vokal gostuje Adalbert Turner Juci. Uz neizostavne slikovite zagorske motive: Bara, stara hiža, obloki, planjka, penj i štok... našlo se tu i nekoliko crva koji igraju glavne uloge. Pregršt naoko jednostavnih radnji, malom crvu dugotrajne su i komplicirane rabote, ali to ne znači da on od njih zbog toga odustaje. Ne slijedeći slijepo tekst pjesme, spomenuti video kao glavni motiv sjajno izvlači simboliku svakodnevnog uzimanja života zdravo za gotovo, čak i onda kad vam baš i nije tako loše. I upravo onako kako to rade pravi Zagorci, ovaj video na humorističan način sugerira uživanje u životu bez previše pitanja, misli i nepotrebnih opterećivanja sa suvišnim. Jer ono što treba biti, bit će! I zato samo slijedite svoj put i gušt pa makar vam i klimava greda pala na glavu! :-)

Autentične zagorske blues stihove Jože Gajskog nevjerojatno je interpretirao Adalbert Turner Juci, a aranžman puhača u nesvakidašnje ruho odjenuo je Krunoslav Zver. Ideju za videospot osmislio je Doringo, tako da smo dobili odličnu kombinaciju fantastičnih individualaca.”  - Tomislav Goluban.

”Suradnja s Golubanom uvijek je zanimljiva i kreativna i vrlo sam sretan ak' moja malenkost more bilo kome pomoći, a kamoli mojem Zagorcu. Malo nas je, al' se ne damo! Živeli!” - Adalbert Turner Juci.

PHASCOGALE - novi videospot
21.02.2018

I dok još uvijek u Hrvatskoj i svijetu  imamo situaciju da se žene za iste poslove često plaća manje nego muškarce, da ih se gleda kao slabiji spol i da sva ona emancipacija i jednakost padaju u vodu kad u javnosti budu preglasni oni koji su stavovima i vlastitom edukacijom zapeli negdje u srednjem vijeku - Goluban se ovim spotom hrabro referira na takve okolnosti.
      Videospot za instrumentalnu skladbu ”Jebiveter” s njegovog zadnjeg albuma ”Kaj blues etno” čista je satira, a redatelj spota je Doringo. Ironiziranjem jednog jebivetra - nesposobnog, lijenog i neodlučnog muškarca – Goluban  odaje hommage ženama, jer takvog tipa zaista nije lako ”hendlati”. Tužna svakodnevnica mnogih u našoj okolini po modelu: cuga, sića, cigara i ”sutra ću”.
      Uz neosporno kvalitetan glazbeni broj u podlozi, ova će vam filmska vinjeta (za ovu priliku cinično preimenovana u ”Phascogale”) odvući pažnju kako svojim neobičnim kadrovima tako i iščekivanjem. ”Kroz svoje (namjerne ili slučajne) skrivene poruke, vjerujem da će svatko prema svojim stavovima i vrijednostima iz njega moći izvući snažnu po(r)uku.” – kaže naš proslavljeni usnoharmonikaš koji se netom vratio is SAD-a gdje je u Chicagu snimao svoj deseti studijski album.

Novi singl, novi album uskoro...
24.01.2018

Tomislav Goluban feat. Toni Starešinić: "Space Drive"
Prvi singl s nadolazećeg intrumentalnog albuma "Velvet Space Love"

Singlom "Space Drive", Tomislav Goluban i Toni Starešinić najavljuju novu suradnju u kojoj spajaju blues i elektronsku glazbu. Njihova glazbena kolaboracija u vidu instrumentalnog albuma "Velvet Space Love" svjetlo će dana ugledati na proljeće. Iako suvereno vladaju "svojim" glazbenim područjima, spremno i nesputano su zakoračili u nešto novo, nekoliko svjetlosnih godinama udaljeno od mainstreama.

BO BO BOŽIĆ - novi videospot
11.12.2017

Za singl "Bo Bo Božić", Tomislav Goluban je snimio istoimeni videospot kojeg potpisuje Doringo. Vesela atmosfera, toplina doma i zajedništvo, glavni su motivi ove božićne priče u kojoj: kuglice na boru, njišu se čekaju zoru, dok iz našeg kamina, toplina nam svira. Pleši i zapjevaj, sretan Božić nek je Vam, na krilima anđela, vedar i nasmijan.

POLAKO STARIM - novi videospot
02.06.2017

''Polako starim'' novi je videospot Tomislava Golubana koji u dinamičnoj country melodiji pretresa boljku svakoga od nas, vrijeme koje nam leti pred nosom, a rado bismo ga usporili.
      ''Ova pjesma nekako je postala rođendanska. Ekipa ju je odlično prihvatila, a na kraju krajeva, ovo je za svakog od nas vrlo osobna tema. Hoćete li je doživjeti depresivno ili se s godinama još više razmahati, ovisi samo o vama. Biti mlad ili star ionako nije stvar godina, već  životne energije u nama!'', ističe Tomislav.
      Emisije koje uređuje na Hrvatskom radiju i prijatelji spremni na suradnju, inspirirali su ga na ovaj radnjom jednostavan, a vrlo znakoviti spot. U njemu se, uz Golubana, pojavljuje i radijski mu kolega Robert Urlić, čija brada postaje glavni motiv videa.
      ''Iako su brade u posljednje vrijeme sve popularnije, Urlićeva je žrtvovana za timeline u spotu kako bismo prikazali da je starenje proces na koji, suprotno mišljenjima, ipak možemo utjecati. Ne znam za vas, ali nama blueserima  moment zaustavljanja vremena nije stran!'', zaključio je Goluban.
      Spot je snimljen u frizerskom studiju "Maja" u Martinišću gdje je istoimena vlasnica tijekom nedjeljnog popodneva uljepšava Golubana i Urlića, a režiju potpisuje Zoran Stajčić.