Gdje se nalazite: Početna Članci

Članci

Velvet Space Love - ALBUM TJEDNA!
23.06.2018

ALBUM TJEDNA
Piše: Zlatko GALL
TOMISLAV GOLUBAN featuring TONI STAREŠINIĆ
Velvet Space Love
Spona

**** ½
„Kaubojska“ usna harmonika i elektronika doimlju se naizgled kao čisti oksimoron. Malo sutra! Jer neočekivana suradnja blues velemajstora usne Harmnonike Tomislava Golubana i „chuievca“ Tonija Starešinića iznjedrila je organski sraslu glazbu!
Uvodna „Zero Gravity“ je ambijentalna americana kao pismo o namjerama i suvereni ulazak u prostor kojeg je odavno naznačio Ry Cooder svojim soundtrackom za „Paris Texas“. Teško je zamisliti bolji instrumental kao predložak za imaginarni soundtrack „desert bluesa“ s onom „udaljenom harmonikom“ koja leluja kroz pustinjsku „nedodžiju“. Kao potvrda da je „to baš to“ dvojcu se priključuje nenadmašni Vlado Simcich Vava koji je odavno ispekao „zanat“ izvanserijskog gitariste s nagnućem prema „cooderovštini“ odnosno ambijentalnoj americani; ovog puta sa zanimljivim ritmičkim dodacima. Goluban – kojem inače sjajno pristaje atribut europskog Charliea McCoya – savršeno se spario s krautrockerskim (a la Tangerine Dream) prog-rockom ili jazz-rockom sedamdesetih (Weather Report na „I Sing The Body Electric“) ozračenih sintovima Starešinića a dodatkom drombulja i klavirskog sola otplovio u astralna prostranstva. „Hypersleep Dream“ sa sopran saksofonom Josipe Lončar nova je sjajna lirska ambijentalna „western“ tema koja bi zacijelo razgalila i samog Morriconea a „10_9_3“ calexicovska tema „podebljana“ akustičnom (Nebojša Buhin) i električnom gitarom (Robert Bašić) te bubnjevima Igora Vugreka. „The Busiest Woman I've Ever Got“ uvodi i puhače u transžanrovski jazzy brzac naglašavajući Golubanovo virtuozno umijeće ali i Starešinićev osjećaj za rasni „groove“. „TSMK“ - uz bas Damjana Grbca i gitaru Nebojše Buhina – opet jaše prerijskim stazama dok je „Till The End Of Space And Time“, fantastična fuzija prašnjavog countryja i retro elektronike na tragu i sinti-popa osamdesetih i prog-rocka sedamdsetih. Naizgled nespojivo no – čudesno!
Tri dodana remixa dodatna su vrijednost. Remix „Zero Gravity“ broj je pretumbao i gurnuo u plesno podatni klupski broj retro šarma a „Space Drive“ – ponovo participacijom programera Damjana Blažuna – u ultimativan komad ambijentalnog space rocka. I „TSM“ u sporovoznom remixu seli u isti prostor s harmonikom koja na trenutke zvuči kao vocoder, toplim sintovima, muklim basom i Buhinovim gitarskim naglascima.
Zaključna „Man With Harmonica“ posveta je velikom Morriconeu i Sergiu Leoneu odnosno kultnom „Bilo jednom na Divljem Zapadu“, naravno bez originalne potpore orkestra te s maštovitim klavijaturama Starešinića kao sparing partnera Golubanu.
„Velvet Space Love“ nije za publiku koja skače na stol, lomi čaše i podvriskuje još prije refrena no riječ je o odličnom, zabavnom i vraški smionom albumu dvaju sjajnih instrumentalista.

Velvet Space Love - MLPU
15.06.2018

Recenzija
Music-lp-underground
By Jerko Jakšić

Velvet Space Love - Muzika.hr
13.06.2018

Recenzija
Muzika.hr
by Zoran Tučkar

Recenzije albuma "Velvet Space Love"
18.05.2018

Velvet Space Love - link na press novosti

Velvet Space Love - Jutarnji List 18.05.2018.
18.05.2018

Recenzija
Jutarnji list 18.05.2018.
by Aleksandar Dragaš

Velvet Space Love - SoundGuardian
15.05.2018

Recenzija
SoundGuardian
by Mladen Lončar Mike

Novi album VELVET SPACE LOVE
15.05.2018

Instrumentalnim albumom "Velvet Space Love", Tomislav Goluban i Toni Starešinić spajaju blues i elektroniku. U autorskim pjesmama, od kojih je tri remiksirao Damjan Blažun, kombiniraju mnoge glazbene stilove. Projekt "Velvet Space Love" otkriva viziju glazbe koju žive Goluban i Starešinić. U potpunoj suprotnosti mainstreamu, obojica suvereno vladaju ''svojim'' glazbenim područjima, nesputano šireći vidike. Tomislav Goluban i Toni Starešinić vješto izmjenjuju  stilove, eklekticizmom bogata pretapanja ambijentalne, na trenutke, psihodelične fuzije bluesa s elektronikom, jazzom, soulom i rockom, koji slušatelju pružaju novo iskustvo i putovanje u neku novu glazbenu dimenziju.

Tomislav Goluban  vođa je vlastitog benda, svirač usne harmonike i skladatelj iz Hrvatskog zagorja. Karijeru je posvetio blues izričaju, a nastupao je u 20-ak različitih zemalja Europe te u Americi. Ovo je njegov 9. studijski album.Toni Starešinić višestruko je nagrađivan glazbenik, osnivač sastava Mangroove i Chui.  Originalan, produktivan i svestran umjetnik, vješt u eksperimentiranju i improvizaciji, bavi se najviše jazz-glazbom koju spaja s elektronikom, rockom, funkom, soulom i hip-hopom.
 
1. ZERO GRAVITY   
2. SPACE DRIVE   
3. MY JUPITER MISTRESS   
4. HYPERSLEEP DREAM   
5. 10_9_3   
6. THE BUSIEST WOMAN I'VE EVER LOVED
7. TSMK   
8. TILL THE END OF SPACE AND TIME   
9. ZERO GRAVITY REMIX   
10. SPACE DRIVE REMIX   
11. TSMK REMIX       
12. MAN WITH A HARMONICA
------------------------------------------------------------------------------------------------
AUTORI:
#1, #6, #9, #11: T. Goluban (Spona)
#2, #4, #5, #7, #8, #10: T. Goluban & T. Starešinić (Spona)
#3: T. Starešinić (Spona)
#12: E. Morricone (Sony/Atv Harmony)

GLAZBENICI:
Tomislav Goluban: usne harmonike
Toni Starešinić: klavijature Dave Smith Mopho x4, Korg SV1 electric piano, Micro Korg synthesizer / vocoder, Kaoss Pad 3
+ gosti: Vlado Simcich Vava: gitara, Josipa Lončar: vokalize, Nebojša Buhin: akustična gitara, Robert Bašić: električna gitara, Igor Vugrek: bubnjevi, Damjan Grbac: kontrabas, Mike Sponza: električna gitara, Zvonimir Bajević: truba, Robert Polgar: saksofon, Mario Šincek : trombon


 

ČRV I PLANJKA - novi videospot
04.05.2018

U zagorsko-bluzerskom stilu, Tomislav Goluban je izbacio jednostavan ali efektan zafrkantski videospot. Riječ je o videu za pjesmu "Črv i planjka", na kojoj kao vodeći vokal gostuje Adalbert Turner Juci. Uz neizostavne slikovite zagorske motive: Bara, stara hiža, obloki, planjka, penj i štok... našlo se tu i nekoliko crva koji igraju glavne uloge. Pregršt naoko jednostavnih radnji, malom crvu dugotrajne su i komplicirane rabote, ali to ne znači da on od njih zbog toga odustaje. Ne slijedeći slijepo tekst pjesme, spomenuti video kao glavni motiv sjajno izvlači simboliku svakodnevnog uzimanja života zdravo za gotovo, čak i onda kad vam baš i nije tako loše. I upravo onako kako to rade pravi Zagorci, ovaj video na humorističan način sugerira uživanje u životu bez previše pitanja, misli i nepotrebnih opterećivanja sa suvišnim. Jer ono što treba biti, bit će! I zato samo slijedite svoj put i gušt pa makar vam i klimava greda pala na glavu! :-)

Autentične zagorske blues stihove Jože Gajskog nevjerojatno je interpretirao Adalbert Turner Juci, a aranžman puhača u nesvakidašnje ruho odjenuo je Krunoslav Zver. Ideju za videospot osmislio je Doringo, tako da smo dobili odličnu kombinaciju fantastičnih individualaca.”  - Tomislav Goluban.

”Suradnja s Golubanom uvijek je zanimljiva i kreativna i vrlo sam sretan ak' moja malenkost more bilo kome pomoći, a kamoli mojem Zagorcu. Malo nas je, al' se ne damo! Živeli!” - Adalbert Turner Juci.

PHASCOGALE - novi videospot
21.02.2018

I dok još uvijek u Hrvatskoj i svijetu  imamo situaciju da se žene za iste poslove često plaća manje nego muškarce, da ih se gleda kao slabiji spol i da sva ona emancipacija i jednakost padaju u vodu kad u javnosti budu preglasni oni koji su stavovima i vlastitom edukacijom zapeli negdje u srednjem vijeku - Goluban se ovim spotom hrabro referira na takve okolnosti.
      Videospot za instrumentalnu skladbu ”Jebiveter” s njegovog zadnjeg albuma ”Kaj blues etno” čista je satira, a redatelj spota je Doringo. Ironiziranjem jednog jebivetra - nesposobnog, lijenog i neodlučnog muškarca – Goluban  odaje hommage ženama, jer takvog tipa zaista nije lako ”hendlati”. Tužna svakodnevnica mnogih u našoj okolini po modelu: cuga, sića, cigara i ”sutra ću”.
      Uz neosporno kvalitetan glazbeni broj u podlozi, ova će vam filmska vinjeta (za ovu priliku cinično preimenovana u ”Phascogale”) odvući pažnju kako svojim neobičnim kadrovima tako i iščekivanjem. ”Kroz svoje (namjerne ili slučajne) skrivene poruke, vjerujem da će svatko prema svojim stavovima i vrijednostima iz njega moći izvući snažnu po(r)uku.” – kaže naš proslavljeni usnoharmonikaš koji se netom vratio is SAD-a gdje je u Chicagu snimao svoj deseti studijski album.

Novi singl, novi album uskoro...
24.01.2018

Tomislav Goluban feat. Toni Starešinić: "Space Drive"
Prvi singl s nadolazećeg intrumentalnog albuma "Velvet Space Love"

Singlom "Space Drive", Tomislav Goluban i Toni Starešinić najavljuju novu suradnju u kojoj spajaju blues i elektronsku glazbu. Njihova glazbena kolaboracija u vidu instrumentalnog albuma "Velvet Space Love" svjetlo će dana ugledati na proljeće. Iako suvereno vladaju "svojim" glazbenim područjima, spremno i nesputano su zakoračili u nešto novo, nekoliko svjetlosnih godinama udaljeno od mainstreama.